«УНЦИЯ СОУСА
СКРОЕТ МИРИАДЫ ГРЕХОВ».
Энтони Бурден
CHEILE BUTEȘTI
O poveste în piatră a veții pe pămînt. La sud –est de satul Butești, pe o suprafașă de 110 ha rîulețul Camenca sapă un defileu pitoresc prin șirul de toltre. Între ele se remarcă ,,Uriașul,, cu o lungime de peste 2000 metri, lățimea de 125 metri și înălțimea de 40 metri. Înconjurat din trei părți de Camenca și de afluientul său, Cămencuța, corpl recifului de la Butești este calcaros, fiind format din schilete de corali, moluște, litotaninii, alge marine. Stânca este străpunsă de grote și peșteri care au servit drept adăpost pentru animale în perioada glaciară și pentru om în perioada preistorică. În peșterile din această zonă au fost descoperite rămășițe fosile de urși de cavernă, tigri, lei, rinoceri, mamunți și zimbri. Din interior grota Butești are aspectul de ochi de uriaș.
În ziua solstițiului de vară, pe 22 iunie, anual se organizau concerte dedicate ,,Sărbătorii Muzicii și a Naturii”, unde spectatorii puteau să asculte din melodiile care răsunau și se răcoreau la umbra acestei grote.
STÂNCA MARE
Este cel mai sudic recif reprezentativ din Brâul coralier al Prutului de Mijloc.
Este situat la sud de satul Cobani, având o lungime de peste o mie de metri, lățimea de o sută de metri și înălțimea relativă de 40 de metri.
Râulețul Camenca înbrățișează reciful din trei părți.
Această ,,fortăreață,, naturală a fost populată de oameni în epoca de piatră. În prezent aici și-au găsit refugiu plante de stepă primară și animale rare. A fost salvată de la distrugere în 1988 prin intervenția ecologiștilor.
SUTA DE MOVILE
Un monument al naturii situat pe versantul stâng al Prutului, la est de satele Avrămeni , Răteni și Braniște, o mică dar curioasă subunitate naturală. Numele trebuie să fie foarte vechi și faima locului atât de mare, încât cu mai bine de 200 de ani în urmă Dimitrie Cantemir în cartea sa ,, Discriptio Moldaviae,, a ținut să însemne exact poziția regiunii. De asemenea ,, Harta Moldovei,, a lui Bauer din 1772, fără să dea o reprezentare cartografică precisă a locului și fără să-i indice numele, marchiază ,, Suta de Movili,, prin patru semne cartografice convenționale. Cu toate acestea nimeni până în prezent nu a reușit să descifreze proviniența acestor perle ale pământului moldovenesc, unice în Europa , despre care de-a lungul secolelor s-au născocit numeroase legende.
STEJARII SECULARI
Se află pe teritoriul Rezervației ,, Pădurea Domnească,, în apropierea satului Moara Domnească .
Reprezintă câteva parcele cu o suprafață totală de 108 ha cu stejari seculari de 200-250 ani unii dintre ei atingând și recordul de 30-35 metri. Nicăieri în Moldova nu poate fi întâlnită o asemenea grupare de arbori seculari, care ne mărturesesc elocvent istoria naturii acestui meleag și faima de odinioară a pădurelor noastre.
ZIMBRĂRIA DOMNEASCĂ
Zimbrăria Domnească se afla la 3 km de satul Moara Domnească și la aproximativ 25 km de sediul central al Rezervației ,,Pădurea Domnească,,.
Zimbrăria a fost înființată în august 2005, adăpostind cei trei zimbri aduși din Polonia :Kagura, Pogwarka și Rodeauvaci, sunt reprezentanții zimbrului european Bison Bonasus. Zimbrii sînt calificați drept specie pe cale de dispariție. Zimbrul, un animal cu adevarat impresionant ce poate ajunge la 3,5 metri lungime este considerat cel mai greu mamifer terestru salbatic de pe teritoriul Europei. Zimbrii traiesc pana la 30 de ani in captivitate. Din anul 2005 pînă în anul 2017 Zimbrăria este populată de 7 zimbri, 2 femele și 5 masculi. Zimbrul este considerat de multi un simbol national.